Stále sme my z Prešova a od Prešova - na chvoste

11.05.2007 Celý región

Ťažko povedať či sme si už zvykli v Prešove a v jeho bližšom i širšom okolí, že vo všelijakých prehľadoch sme na konci. Predovšetkým v prehľadoch \"chlebových\".
Keby merali našu pohostinnosť, vynaliezavosť, šikovnosť a neviem ešte aké iné pozitívne vlastnosti, tak by sme pobili väčšinu Slovenska. Keď však Štatistický úrad SR zverejní výšku priemernej hrubej mzdy za rok 2006, či ekonomický týždenník Trend vydá prehľad najsilnejších firiem v slovenskom priemysle, tak Prešov, celý kraj či firmy v ňom sú na chvoste tohto rebríčka. Brrr!!! Zvykli sme si? \"Vieme\", že ináč nebude? Nech príde akákoľvek vláda, tak sa pomery nijak nezlepšia? A ak sa to otočí k lepšiemu, že prestaneme byť chvostom, tak kedy sa to stane?
Fakty sú fakty a tie nepustia, môžu tu všetci \"zhora\" chodiť len koľko chcú a ťahať svoje medové motúziky. Použime ako dôkaz napríklad už niekoľko rokov Trendom robený prehľad Top 200 SR. Medzi dvoma stovkami najväčších nefinančných podnikov Slovenska podľa tržieb za rok 2005 skončil z prešovských a územne blízkych firiem najvyššie Kronospan SK, s. r. o. Na 60. mieste!!! Pred ním sú napr. z Košíc tri firmy - U. S. Steel ako tretia v poradí, Východoslovenská energetika ako 18. a Inžinierske stavby na 36. mieste. Za Kronospanom je ešte z Prešova v rebríčku na 86. mieste Milk-Agro, s. r. o. , Prešov a na 123. mieste Pivovar Šariš, a. s. , Veľký Šariš a - \"toť vše\". Nič nové pod slnkom. Ani veľkých, ani veľa veľkých...
Možno ešte horšie sme \"my z Prešova a od Prešova\" dopadli v štatistike o platoch. Ináč bol to pekný dar nového šéfstva úradu k MDŽ, keďže výsledky zverejnil dva dni pred 8. marcom. Dar to určite bol pre ženy z Bratislavy alebo pre ženy z Trnavy. Ešte šťastie, že k tomu istému sviatku prišla Prešovčankám osobne blahoželať bezmála celá \"vládna peperepuť\". Na vyrovnanie rozdielov...
Mesačná hrubá mzda v Prešovskom kraji za rok 2006 činila 14 087 Sk, o viac ako tisícku vyšla menšia ako napr. v krajoch Nitra či Banská Bystrica. No slovenský priemer bol 18 761 Sk a u \"rekordéra\" v kraji Bratislava - 24 860 Sk!!! A trend rastu mzdy? V našom kraji vzrástla za rok o 902 Sk, čo bolo najmenej v celej SR, kde bol priemer 1487 Sk a rekordérom bola Bratislava, rast o 1648 Sk a Trnava - o 1524 Sk.
Titulky z novín ako Slovensko sa blíži k bohatým rýchlejšie sú pekné. Keď však zameníme slovko Slovensko slovkom Prešov (kraj), tak už znejú ako irónia. A možno len ona nám \"z ... a od ... \" pomáha žiť a prežívať. Nech nám stále niekto hovorí o vyrovnávaní regionálnych rozdielov! Hurá!!!
(jj)
 

Vyberte región